onsdag den 30. december 2009

Dyrkning og høstning af kaffebønner.

Kaffebønner gror på kaffetræer i tropiske områder af verden. Kaffebønner kræver en stabil temperatur på mellem 17-23 grader for at trives, og derudover skal der være rigeligt med vand - 1500 til 2000 mm, hvis man ikke skal kunstvande. Desuden skal kaffetræer beskyttes mod solen for ikke at få for meget lys, så alt i alt er der temmelig mange forudsætninger, som skal være opfyldt, før man kan dyrke og høste kaffe.

Kaffetræet er en busk, som blomstrer efter 3 år, men kan først høste brugbare bær efter 5 år. Træet kan blive 70 år gammel.

Man høster på træet 8-9 mdr. efter, at det har blomstret, og bærrene modnes indenfor 2 uger, så man skal være på dupperne for at høste dem på det rigtige tidspunkt. Idet bærrene ikke modnes samtidigt, så får du det bedste resultat ved håndplukning, da du på denne måde kun tager de bær, som er modnet perfekt. Er bærrene ikke modnet nok, får du en bitter kaffe, og er de modnet for meget, får du stærk og ildelugtende kaffe.

Herefter skal bønnerne tages ud af bærrene. Dette kan ske på 2 måder - den tørre måde og den våde måde. Den våde metode er kvalitetsmæssigt den bedste, idet kaffen får en speciel smag. Til gengæld er denne metode også dyrere.

Dvs. uanset om du drikker traditionel kaffe eller espresso kaffe, så er det et kvalitetstegn, hvis kaffebærrene er håndhøstet og bønnerne taget ud af bærrene på den våde metode.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar